| 
		 Visame pasaulyje stiprėja  susirūpinimas aplinkos apsauga, sveikatos problemomis. Mityba –  sveikatos pagrindas. Šiandien tuo niekas neabejoja, taigi ne tas pats,  kokį maistą valgome patys, kokį maistą patiekiame savo vaikams,  sergantiesiems, pagyvenusiems žmonėms. Apie ekologišką maistą ir jo  reikšmę sveikatai kalbamės su Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto  medicinos daktaru docentu, mitybos specialistu Rimantu STUKU. 
		  		 
	  		    Kodėl ekologiški maisto produktai yra sveikesni už neekologiškus?  
                     
		  		  Daugeliui žmonių kelia nerimą mintis, kad vartojant maistą, kuriame  yra sintetinių cheminių medžiagų, galima susirgti įvairiomis ligomis,  kadangi vis daugiau eksperimentų ir tyrimų atskleidžia tiesioginį ryšį  tarp chemikalų naudojimo ir sumažėjusio žmogaus organizmo atsparumo  ligoms. Ekologiškų maisto produktų gamyboje draudžiama naudoti  sintetinius maisto priedus. Ekologiški maisto produktai neužteršti  sunkiaisiais metalais, pesticidų likučiais, nitratų pertekliumi,  antibiotikais, hormonais.  
		  		   
		  		  Ekologiški maisto produktai pranašesni ir tuo, kad vitaminų ir  mineralų juose, palyginti su neekologiškais, daugiau. Juose yra daugiau  vitamino C ir būtiniausių mineralų: kalcio, magnio ir chromo, taip pat  antioksidatorių.  
		  		   
		  		  Daugelis žmonių renkasi ekologišką produkciją, kadangi, kaip jie  sako, ji skanesnė. Ekologiški produktai pasižymi maistingumu bei  geromis skonio savybėmis.  
                     
		  		  Ekologiškame maiste nėra genetiškai modifikuotų organizmų.  Ekologiškų produktų standartai draudžia juos naudoti šių produktų  gamybai, net gyvuliams duodamuose pašaruose jų negali būti.  
                     
		  		  Šiandien galime rinktis ekologiškus maisto produktus, tik svarbu atidžiai perskaityti maisto produktų pakuotės etiketę.  
                     
		  		     
	  		      Kaip atskirti ekologiškus produktus nuo įprastinių?  
                     
		  		  Jei produktas ekologiškas – šią informaciją etiketėje mes visuomet  rasime. Ekologiški maisto produktai paženklinti ekologiškų produktų  ženklu. Etiketėje yra svarbiausia informacija: ekologiškų produktų  sertifikavimo ženklas, gamintojas, jo sertifikavimo numeris,  sertifikavimo darbus atlikusi sertifikacijos įstaiga. Ekologiškų  produktų gamyba yra griežtai reguliuojama pagal Ekologinio žemės ūkio  taisyklių reikalavimus.  
                     
		  		  Lietuviško produkto etiketėje būna ekologiškų produktų  sertifikavimo ženklas. Parduotuvėse yra ekologiškų daržovių: pomidorų,  patisonų, burokėlių, kaliaropių, bulvių ir kitų daržovių. Taip pat  ekologiško produkto ženklu pažymėtų šių pieno produktų: jogurto,  kefyro, pieno. Grūdų produktų – kruopų, žirnių, miltų. Taip pat tokių  produktų, kaip kava, arbata, medus, uogienė. Ekologiški produktai  sudedami specialiai pažymėtoje vietoje arba lentynoje.  
		  		   
		  		  Ekologiški produktai žymimi skirtingais kiekvienos šalies  logotipais arba bendru Europos Sąjungos logotipu. EKOagros logotipu  žymimi Lietuvoje pagaminti ekologiški produktai.  
                     
		  		  Naudodamas šį ženklą, gamintojas garantuoja, kad jo pagamintas  produktas yra tikrai ekologiškas, nepalikdamas vartotojui abejonių. Šio  ženklo naudojimo tvarka yra nustatyta Ekologinio žemės ūkio taisyklėse.  
                     
		  		  Sertifikuoti ekologinės gamybos ūkiai ir įmonės įtraukiami į  sertifikuotų ūkių ir įmonių katalogą, kuris rengiamas kiekvienais  metais.  
                     
		  		  Kadangi pastaraisiais metais Lietuvoje trąšų ir pesticidų naudojama  kur kas mažiau ir žemės ūkio produktai mažiau užteršti nei kitose  šalyse, susidarė palankios sąlygos plėtoti ekologinę žemės ūkio gamybą,  ir Lietuvoje gausėja ekologinių žemės ūkių. 
		  		   
		  		 
		  		Andrius VAITIEKUS 
"Sveikas žmogus" 2008 m. Nr. 6 
		 
		
	 |