(12 porcijų)
Mielinei t e š l a i:
250 g miltų,
125 g pieno,
50 g cukraus,
1 kiaušinio trynio,
50 g minkšto sviesto,
10 g vanilinio cukraus,
15 g šviežių mielių,
0,5 citrinos tarkuotos žievelės geltonio,
0,25 šaukštelio maltų kardamonų,
1 šaukšto šilto vandens.
Į d a r u i:
5-7 saldžiarūgščių obuolių,
1 stiklinės šaldytų arba konservuotų vyšnių be sunkos,
300 g liesos varškės,
100 g cukraus,
2 kiaušinių,
150 g tirštos riebios grietinės,
2 šaukštų su kaupu krakmolo,
1 kiaušinio baltymo,
0,5 stiklinės riešutų (nebūtina),
po žiupsnelį cinamono,
vanilinio cukraus.
GAMINIMAS:
Tešla: pašildykite pieną, jame ištirpinkite cukrų. Mieles užpilkite nedideliu kiekiu šilto vandens, išmaišykite ir palaukite, kol suskystės. Į sijotus miltus supilkite mieles, išmaišykite, įdėkite kiaušinio trynį, minkšto sviesto gabaliukus, smulkiai tarkuotą citrinos žievelę, kardamoną ir viską permaišykite.
Supilkite šiltą pieną, vėl viską gerai išmaišykite. Tešlą padėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkykite maždaug 15 min., kol tešla pasidarys elastinga ir nelips prie rankų. Tešlą uždenkite rankšluoščiu ir laikykite šiltoje vietoje, kad dvigubai pakiltų. Perminkykite ir dar 20 min. pakildinkite.
Tešlą iškočiokite 0,5 cm storio lakštu, juo išklokite sviestu išteptą ir miltais išbarstytą kepimo formą-tešlos laisvieji kraštai turi svirti per formos kraštus. Įdaras: suplakite iki putų varškę, cukrų, kiaušinius, grietinę, žiupsnelį vanilinio cukraus, įmaišykite krakmolą. Į varškės masę sudėkite nuluptus ir gabalėliais pjaustytus obuolius, nusausintas vyšnias.
Obuolių gabalėlius galite apvolioti cinamone. Tešla išklotą formos dugną plonai pabarstykite maltų džiūvėsėlių sluoksniu (0,5 cm), kad sugertų drėgmę, tada sudėkite įdarą. Jei tešlos kraštai per ilgi-nupjaukite. Pyragą kepkite 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 160 laipsnių. Kai įdaras išsilygina, išnyksta atsiradusi centre dauba-pyragą dar reikia kepti 15 min.
Iki standžių putų išplakite kiaušinio baltymą ir 1 šaukštą miltinio cukraus, tuo plakiniu padenkite pyrago paviršių, pabarstykite cukatomis ir riešutais ir dar 15 min. pašaukite į karštą orkaitę. Iškepusį pyragą ataušinkite formoje, išimkite, supjaustykite ir patiekite.