K e p a l u i:
apie 500 ml raugo,
500 ml vandens,
100 g rudojo cukraus (paprasto cukraus-apie 60 g),
1 šaukštas rupios druskos,
50-60 g kmynų,
3 šaukštai ar daugiau sėmenų,
apie 100 g juodgrūdžių,
maždaug 1 kg ruginių "pilno grūdo" miltų.
GAMINIMAS:
Į dubenį supilkite raugą ir pusę litro drungno vandens. Suberkite cukrų ir druską, kad skystyje ištirptų. Sudėkite kmynus, sėmenis, juodagrūdes, kad išbrinktų. Viską išmaišykite ir įpilkite stiklinę miltų. Skystą "buzą" palikite pastovėti, geriausia-porą valandų.
Į masę įberkite tiek miltų, kad būtų galima minkyti. Kas nemėgsta minkyti rankomis, gali paruošti ir skystesnę tešlą. Vėl palikite pastovėti. Tešlą išminkykite ir sukrėskite į formą, kurioje keps duona, palikite dar pusvalandį pakilti. Sudrėkinta ranka išlyginkite tešlos paviršių, suglostykite. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 1,5-2 valandas.