5 kg paruoštų obuolių,
1 kg cukraus,
5 gvazdikėliai,
šaukštelis maltų cinamonų.
GAMINIMAS:
Obuolius būtinai nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius, supjaustykite skiltelėmis ir sudėkite į didelį puodą. Suberkite cukrų, uždenkite ir palikite per naktį. Kitą dieną obuolių skilteles kiaurasamčiu išgriebkite į kitą indą, o skystį užvirinkite ir neuždengtame puode virkite, kol maždaug pusė jo nugaruos (apie 15-20 min.).
Tada suberkite obuolių skilteles ir vis pamaišant virkite, kol masė sutirštės (apie 20 min.). Karštą masę sukrėskite į dubenėlius, celofanu išklotas dėžutes arba, jei turi, į sūrmaišius. Kai masė atauš ir visiškai sustings, sūrius išimkite iš dubenėlių ar dėžučių. Sudėkite ant grotelių ar suvyniokite į marlės atraižas ir pakabinkite, kad apdžiūtų paviršius.
Po kelių dienų kiekvieną sūrį suvyniokite į sviestinį popierių ir sausoje vėsioje vietoje sudėkite taip, kad jie vienas prie kito nesiliestų. Jei norite, kad sūris būtų margas, trečdalį iš sulčių išgriebtų skiltelių palikite. Jas į verdamą masę sudėkite prieš pat baigiant virti. Tuomet šios skiltelės nesutiš ir sūris atrodys kaip marmurinis.
Ruošiant obuolius sūriui turite padirbėti-nulupti, supjaustyti, iškrapštyti sėklalizdžius. To darbo galima išvengti, jei sūriui skirtus obuolius iškepsite orkaitėje. Suminkštėjusius obuolius tereikia pertrinti per tinklelį-viskas, kas reikalinga, jame ir lieka. Gautą tyrę virkite visą laiką maišant. Cukrų po truputį suberkite, kai masė pradės tirštėti.