500 g mėsos (avienos arba jautienos),
300 g svogūnų,
300 g morkų,
300 g bulvių,
100 g pomidorų,
200 g paprikų,
100 g ryžių,
30 g pomidorų pastos,
100 ml aliejaus,
0,5 stiklinės sultinio (arba vandens),
grietinės,
druskos,
pipirų,
kumino,
šviežių bazilikų,
kalendrų.
GAMINIMAS:
Mėsą, paprikas, morkas, bulves ir pomidorus supjaustykite maždaug 0,7 cm dydžio kubeliais, svogūnus-plonais pusžiedžiais. Ryžius 20 min. pamerkite šiltame vandenyje. Pomidorų pastą atskieskite sultiniu arba vandeniu. Puodą užkaiskite ant kaitrios ugnies, įkaitinkite, įpilkite aliejaus ir leiskite jam įkaisti.
Kai iš aliejaus ims kilti pilkšvas dūmelis, į puodą sudėkite svogūnus (jie labai greitai apskrus karštame aliejuje), tada ten pat sukrėskite mėsą ir paskrudinkite, kol susiformuos rusva plutelė. Paskui suberkite paprikas ir morkas. Šiame etape galite sumažinti ugnį iki vidutinės ir kepkite toliau.
Kai morkos apskrus, supilkite atskiestą pomidorų pastą ir kepkite, kol skystis išgaruos. Tada sudėkite pomidorus ir kepkite dar 2-3 min. Suberkite bulves, prieskonius ir kepkite 5-6 min., tuomet užpilkite šaltu vandeniu ir leiskite sriubai užvirti. Sriuba jokiu būdu neturi virti stipriai, nes dėl to sultinys tampa drumstas, be to, bus prastesnis ne tik estetinis vaizdas, bet ir patiekalo skonis.
Dar 10-15 min. palikite sriubą troškintis ant mažos ugnies, tada suberkite ryžius ir baikite virti (apie 10-15 min.). Uzbekiška sriuba patiekiama gilioje lėkštėje su grietine ir smulkiai supjaustytais žalumynais. Mėgstantieji aštrumą gali įberti šviežiai maltų juodųjų pipirų. Beje, ši sriuba, vadinamoji mastava, dažnai verdama ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei.