1kg miltų,
3 stiklinės pieno,
30g mielių,
1 kiaušinis,
100g cukraus,
50g taukų,
vanilinio cukraus arba citrinos žievelių,
10g druskos,
100g miltinio cukraus užbarstyti,
kiaulinių taukų spurgoms virti.
GAMINIMAS:
Tešla ruošiama kaip mieliniam pyragui, tik ji turi būti daug minkštesnė.
Kai užminkyta tešla pakyla, virimui riebalai įkaitinami, į juos pamirkytu metaliniu šaukštu leidžiamos norimo dydžio spurgos. Apverdama viena, paskui kita pusė. Iš riebalų išgriebiamos skylėtu graibštu ant rėčio. Paskui apibarstoma miltiniu cukrumi.
Pastabos:
Šios spurgos būdavo valgomos Suvalkijoje per rugiapjūtę pavakariams su pienu arba su uogomis paskanintu vandeniu. Karštos jos skanios, bet greit sužiedėja.
Žemaitijoje į tešlą nededama nei kiaušinių, nei riebalų. Užminkoma kietesnė tešla. Kai pakyla, daromos nedidelės bandelės ir verdamos puode ant garų. (Į puodą įpilama vandens, pripjaustoma kūlio šiaudų, šie uždengiami drobule, o ant jos dedamos viena eile bandelės.) Karštos valgomos su spirgučių ir grietinės dažiniu arba su pienu.