400 g stambiai maltų avižinių miltų arba avižinių dribsnių,
l,5l. vandens,
druskos.
Aguonų pienui:
100g aguonų,
100 g cukraus,
1/2l. vandens.
GAMINIMAS:
Miltai arba dribsniai užpilami drungnu vandeniu, išmaišoma, įmetama duonos plutelė ir kelios medžio anglys. Laikoma kambario temperatūroje apie 1 parą. Paskui perkošiama, pripilama iki 1l. vandens ir juo dar kartą perplaunami miltai. Skystis supilamas į puodą, pasūdoma, užvirinama ir 2-3 min verdama pamaišant. Gaunamas vidutinio tirštumo kisielius. Karštas jis valgomas su sviestu, spirgučiais. Atšaldytas - su aguonų pienu. Žemaitijoje jis vadinamas „žiūre".
Pastabos:
Avižų kisielius yra specifinio rūgštoko skonio, vertingas dietinis patiekalas.