kumpis be kaulo,
3-4 rūgštūs obuoliai,
piprų,
lauro lapų,
druskos.
Karštam krienų padažui:
0,5 stiklinės tarkuotų krienų,
1 šaukštas miltų,
1 stiklinė sultinio,
1 stiklinė grietinės,
40 g sviesto,
0,5 citrinos,
cukraus,
druskos.
Padažui su garstyčiomis:
1 šaukštas sviesto arba margarino,
1 šaukštas miltų,
1 stiklinė sultinio,
2 šaukštai grietinės,
1 šaukštas garstyčių,
citrinos rūgšties,
truputis cukraus.
GAMINIMAS:
Kumpis nuplaunamas, išėmus kaulą, įtrinamas druska, prieskoniais ir paliekamas apie parą vėsioje patalpoje, kad įsisūrėtų. Kumpis kepamas įkaitintoje orkaitėje ant skardos 3-4 val. Kai truputį apskrunda, laistomas atsiradusia sunka bei iš visų pusių pavartomas, kad vienodai keptų.
Baigiant kumpiį kepti į susidariusį skystį įpjaustomi keli rūgštūs obuoliai. Iškepę jie pertrinami per sietelį ir sumaišomi su padažu. Iškepęs kumpis praaušinamas, supjaustomas 1 cm storio gabalėliais, kurie sudedami į pašildytą pusdubenį.
Į stalą patiekiamas su virtomis morkomis, bulvėmis, troškintais kopūstais. Prie šilto kepto kumpio tinka stiprūs krienų, garstyčių padažai.
Krienų padažas. Miltai truputį pakepinami svieste, į juos sudedami krienai, supilamas sultinys, įspaudžiamos citrinos sultys, pasūdoma, įberiama cukraus ir ant silpnos ugnies užvirinama. Paskiausiai supilama grietinė ir dar pakaitinama. Pašildytoje padažinėje padažas patiekiamas į stalą.
Garstyčių padažas. Sviestas (margarinas) pakaitinamas, kol išgaruoja vanduo. Tada jame pakepinami miltai, supilamas sultinys, viskas keletą minučių pavirinama ir pasūdoma. Nukėlus nuo ugnies, pridedama grietinės, garstyčių ir gerai išmaišoma (daugiau padažas nebevirinamas).