1 l aguonų,
2 kiaušiniai,
2 šaukštai sviesto,
2 stiklinės miltų,
2 šaukštai grietinės,
pusė šaukštelio sodos,
2 šaukštai miltinio cukraus,
truputis vanilino,
druskos.
GAMINIMAS:
Aguonas nuplikykite, nusunkite, sugrūskite grūstuve arba sumalkite mėsai malti mašinėle. Įmuškite kiaušinius, sudėkite grietinę, išplaktą su soda, ištirpintą sviestą, miltus, vaniliną, druską. Viską gerai išmaišykite.
Tešla turi būti tokia, kad lengvai kristų nuo šaukšto. Skardą ištepkite riebalais, supilkite tešlą, paskleiskite vienodu sluoksniu ir kepkite vidutinio karštumo krosnyje 45-60 min.
Iškepus supjaustykite įvairiomis figūromis, pabarstykite miltiniu cukrumi. Liaudyje buvo paplitęs paprotys iškeptą kepinį sulaužyti gabalais, gal iš to ir kilo pavadinimas "laužikai". Į stalą laužikus paduokite su virintu saldžiu pienu arba su aguonų pienu.