3 kg veršienos,
10 rūgščių obuolių,
200 g sviesto,
šaukštas kmynų,
šaukštelis kvapiųjų pipirų,
6-7 lauro lapeliai,
1 svogūnas,
druskos.
GAMINIMAS:
Veršieną įtrinkite kvapiaisiais maltais pipirais su druska ir 3 val. mirkyti nedideliame kiekyje parūgštinto vandens, retkarčiais pavartant. Po to kumpį keliose vietose giliau įpjaukite, pridėkite sviesto (kad persisunktų į gilesnius mėsos sluoksnius), užpilkite sutarkuoto ir išspausto svogūno sultimis, sudėkite lauro lapelius, pabarstykite kmynais.
Kepkite tame pačiame vandenyje, kur mirko mėsa (vanduo neturi būti per rūgštus). Kepkite apie 1-2 val., priklausomai nuo kumpio dydžio. Sveikus obuolius su koteliais pamirkykite parūgštintame vandenyje, po to aptepkite sviestu, pridenkite riebaluotu popieriumi ir iškepkite. Juos apdėkite aplink kumpį, palaistykite sultiniu, kuriame kepė kumpis, pabarstykite kmynais.