3 kg kumpio,
išrūgų ar rūgusio pieno,
kopūstų rasalo,
1,5 kg ruginių miltų arba duonos tešlos,
pusė stiklinės kmynų,
šaukštelis kvapiųjų pipirų,
5 susmulkinti lauro lapeliai,
stiklinė krienų,
stiklinė marinuotų burokėlių.
GAMINIMAS:
Kumpį išmirkykite 2 l kopūstų rasale, po to nuplaukite, įtrinkite pipirų, kmynų, lauro lapelių mišiniu. Miltus užplikykite verdančiomis išrūgomis arba rūgusiu pienu, įberkite kmynų ir užminkykite tešlą, įbėrus truputį druskos.
Kumpį aptepkite paruošta tešla ir kepkite apie 2-3 val. orkaitėje. Išimtą iš orkaitės kumpį atvėsinkite, nuimkite tešlą. Viduryje mėsos išpjaukite duobutę ir į ją sudėklite paruoštus krienus. Išpjautą mėsą smulkiai sukapokite, sumaišykite su kmynais ir pabarstykite kumpį (kartais odelė būna įtrūkusi, tada paviršius gražiai susilygina).
Ant viršaus uždėkite marinuotus burokėlius, palikus tik baltus krienus. Aplink kumpį išdėliokite nuluptas bulves, išvirtas su lupenomis. Žemaičiai mėgsta kumpį valgyti ir šaltą su šaltomis bulvėmis, išvirtomis su lupenomis.