5 kg dydžio kumpis,
2 šaukštai kmynų,
3 l išrūgų arba parūgštinto vandens,
1 svogūnas,
1 česnakas,
5-8 lauro lapeliai,
8-10 karčiųjų ir kvapiųjų pipirų.
GAMINIMAS:
Kumpį 12 valandų pamerkite į išrūgas arba parūgštintą vandenį. Po to gerai nuplaukite, nusausinkite ir kočėlu iš visų pusių apdaužykite, įtrinkite sutarkuotu česnaku, apiberkite kmynais, o kumpio odą supjaustykite kvadratėliais. Skardą ištepkite riebalais, padėkite kumpį, įpilkite truputį vandens, sudėkite prieskonius ir kepkite vidutinio karštumo orkaitėje, dažnai palaistant.
Kepkite 1,5-2 val. Kai kumpis atauš, puoškite krienais, paruoštais su burokėliais. (Į krienus dėkite truputį želatinos). Paduodant į stalą, kumpio kaulą apvyniokite smulkiai iškarpytu plonu popieriumi. Kumpį aplinkui apdėkite pupomis, agurkais, raugintais nedideliais burokėliais, virtais nuluptais kiaušiniais.