250 g aukščiausios rūšies miltų,
250 g margarino,
200 g (stiklinė) grietinės,
2 kiaušinių tryniai,
pakelis vanilinio cukraus,
vienos citrinos sultys (visko reikės imti du kartus).
K r e m u i:
2 stiklinės pieno,
200 g cukraus,
150 g sviesto,
100 g miltų,
2-5 kiaušinių tryniai,
citrina,
200 g geros skanios obuolienės ar obuolių rūgštoko džemo (geriausia namuose virto),
pusė citrinos.
GAMINIMAS:
Į miltus, subertus ant lentos, burokine tarka tarkuokite per naktį šaldytuve laukytą margariną. Ant viršaus sudėkite visą grietinę, 2 trynius, supilkite citrinos sultis, suberkite vanilinį cukrų ir dideliu peiliu kapokite tešlą, stumiant nuo šonų į vidurį.
Taip maišykite, kol visi komponentai susimaišys. Tada šaltomis rankomis tešlą reikia suspausti į vieną gumulą, suvynioti į popierių nuo margarino ir dėti į šaldytuvą. Padaryti dar vieną tokį gumulą ir padėti į šaldytuvą. Geriausia šią tešlą ruošti iš vakaro arba taip, kad ne mažiau kaip 2 val. ji pabūtų šaldytuve.
Ant lentos pabarstykite miltų ir iškočiokite vieną lakštą. Stenkitės taip kočioti, kad lakštas būtų stačiakampis, maždaug 0,3 cm storio. iškočiojus išpjaukite 230-400 mm dydžio kvadratą ir dar pusę tokio kvadrato. Likusius tešlos gabalėlius iškepkite beformius. Jie bus trupiniams tortui puošti.
Antrą tešlos gabalą taip pat iškočiokite ir išpjaukite lygiai tokio pat dydžio kvadratą kaip pirmasis ir dar pusę kvadrato. Iš likusių tešlos kraštų išpjaukite lapelius: iš popieriaus pasidarykite lapelį, jį dėkite ant tešlos ir apipjaukite aplink peiliu, o viduryje įpjaukite. Tokių lapelių galima padaryti 10-15. Jie bus tortui puošti.
Tešlą kepkite karštai 10 minučių. Po to karštį sumažinkite ir tešlą kepkite, kol gražiai pagels (iš viso 20-25 min.). Atvėsinkite formoje. Kol kepinys vėsta, pasigaminkite kremą. Į pieną suberkite cukrų ir užvirinkite. Į didesnį (1,5-2,5 l talpos) emaliuotą indą dėkite sviestą, ištirpinkite, tada berkite miltus ir juos maišant kepinkite 5-7 min., tik žiūrėkite, kad nepakistų miltų spalva.
Maišykite mediniu šaukštu. Sumažinkite karštį, į sviesto ir miltų mišinį pilkite verdantį pieną ir šaukštu intensyviai maišykite. Pieno iš karto pilkite tik pusę, kad miltai gerai užsiplikytų. Paskui pieną pilkite po truputį. Kremas turi būti tirštas, nekibti prie indo sienelių. Toliau, vis maišant šaukštu, aušinkite.Tirštumą reguliuokite kiaušinio tryniais.
Kartais užtenka 1-2 trynių, kartais reikia ir daugiau, priklauso nuo miltų glitimo ir trynių didumo. Kremas turi pasidaryti grietinės tirštumo. Jis atšaldomas įstačius indą į šaltą vandenį vis intensyviai plakant. Galiausiai suberkite vanilinį cukrų ir įtarkuokite vieną citriną su visa žievele (prieš tai ją porą kartų nuplikykite verdančiu vandeniu).
Tortą tepkite ant kvadratinio atitinkamo dydžio padėklo. Pirmiausia dėkite kvadratinį iškeptą lakštą ir jį aptepkite obuoliene. Į obuolienę įtarkuokite pusę citrinos su visa žievele. Toliau ant obuolienės dėkite du iškeptus pusinius lakštus ir juos aptepkite kremu, apibarstykite trupiniais.
Ant jų dėkite trečią lakštą. Viršui palikite gražiausiai iškepusį. Sulyginkite kraštus, ir šonus storai aptepkite kremu. Aptepus barstykite smulkiais vienos ar dviejų spalvų trupiniais. Puoškite iškeptais lapeliais ir turimais vaisiais. Tortas greit ir lengvai pagaminamas, gražiai atrodo ir yra skanus.