Pakelis margarino,
4 kiaušiniai,
8 šaukštai cukraus,
2 pakeliai vanilinio cukraus,
pusė citrinos,
šaukštelis geriamosios sodos,
truputis acto,
3-3,5 stiklinės miltų,
0,5 l obuolienės,
citrinos rūgšties.
GAMINIMAS:
Į ištirpintą, truputį atvėsusį margariną sudėkite trynius, 4 šaukštus cukraus, vanilinį cukrų ir gerai mediniu šaukštu išsukite. Paskui berkite miltus. Miltuose padarykite duobutę, į ją suberkite sodą, užlašinkite ant jos kelis lašus acto ir greit suminkykite tešlą. Ją padėkite šaltai, kad gerai sustingtų.
Torto formą išklokite popieriumi. Tešlą padalykite į 4 dalis. 2 dalis tešlos stambia (burokine) tarka tarkuokite į paruoštą formą. Stenkitės, kad tešlos sluoksnis būtų vienodo storio. Šakute galima kiek patvarkyti. Likusi tešla turi visą laiką būti šaldytuve.
Į obuolienę įdėkite apie pusę šaukštelio citrinos rūgšties ir, gerai išmaišius, sudėkite ant tarkuotos tešlos lygiu sluoksniu. Ant jos sutarkuokite pusę likusios tešlos. Dabar šį tešlos sluoksnį reikia uždengti baltymais. Baltymus išplakite iki stangrumo (iki plakimo juos laikykite šaldytuve), baigiant plakti, suberkite likusius 4 šaukštus cukraus, įspauskite citrinos sultis ir šakute sudėkite ant tarkuotos tešlos vienodo storio sluoksniu.
Ant baltymų užtarkuokite paskutinį tešlos gabalą. Stenkitės, kad tešla pasiskirstytų vienodai. Dėkite į karštą orkaitę ir 5 min. kepkite karštai, paskui karštį sumažinkite ir kepkite dar 20-30 min. Jei viršus per daug greitai gelsta, truputį praverkite orkaitę. (Tarp durelių įdėkite degtukų dėžutę.) Ar pyragas iškepęs, patikrinti galima plonu mediniu pagaliuku (jį įsmeigti į pyrago vidurį ir, jei ištrauktas pagaliukas yra sausas, tai pyragas gatavas).
Leiskite atvėsti formoje. Formos kraštai būtinai turi būti nuimami. Atsargiai mentele, prilaikant rankomis, su įklotu popieriumi perkelkite ant padėklo. Jei pyragas kepė pailgoje formoje, tai pjaustykite 3x3 cm gabalėliais, dar ne visai atvėsusį, nes visai atvėsęs labai trupa. Gabalėlius geriausia dėti į stiklines lėkštes vienu sluoksniu.