Tešlai:
330 g miltų,
185 g sviesto,
75 g cukraus,
2 kiaušiniai,
šaukštas pieno,
2 šaukšteliai kepimo miltelių,
šaukštas rudojo cukraus,
žiupsnis druskos.
Įdarui:
kilogramas obuolių,
pusė stiklinės cukraus,
45 g sviesto,
po šaukštelį cinamono ir
prieskonių meduoliams,
šiek tiek tarkuotų muskatų,
citrinos sulčių,
300 g rikotos.
GAMINIMAS:
Per sietelį persijotus miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir žiupsniu druskos. Į tą patį dubenį suberkite stambia trintuve tarkuotą sviestą ir pirštais maigykite tol, kol neliks sausų miltų, o subėrus cukrų ir vėl paminkykite.
Kiaušinį gerai išplakite su šaukštu šalto vandens ir suvertus į tešlą kapokite aštriu peiliu iki vientisumo. Suformuokite pailgą skritulį, suspauskite ir susukite į maistinę plėvelę. Pusvalandį palaikykite šaldytuve.
Kol tešla šąla, paruoškite įdarą: obuolius nulupkite, perpjaukite, išskobkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais ir iš karto apšlakstykite citrinos sultimis, kad nepatamsėtų.
Keptuvėje išlydykite sviestą, kainant ištirpdykite subertą cukrų. Sumeskite obuolių kubelius, visus prieskonius ir nuolat maišant apie 10 min. patroškinkite. Nukėlus palikite ataušti.
Atšalusią tešlą padalykite į dvi dalis ir ant miltais pabarstytos lentos iškočiokite didesnį ir mažesnį papločius. Didesnį klokite į riebalais išteptą kepimo formą, suformuokite aukštus kraštelius ir visą aptepkite rikota.
Krėskite ir paskirstykite obuolių įdarą, užklokite likusiu tešlos lakštu. Pyragą aptepkite likusio kiaušinio ir pieno plakiniu, viršutinį paplotį aštriu peiliu suraižykite kvadratėliais, kad kepant išeitų garai. Kepkite iki 180 laipsnių orkaitėje apie 25 min.