1 kg šoninės,
druskos.
Į d a r u i:
0,5 gūžės kopūsto,
1 morkos,
2 obuolių,
1 svogūno,
1 kiaušinio,
2 šaukštų džiūvėsėlių,
maltų pipirų,
druskos,
1 šaukšto taukų,
margarino ar sviesto.
GAMINIMAS:
Daržovių įdaras: supjaustytus kopūstus, stambiai sutarkuotą morką ir kapotus svogūnus troškinkite su riebalais, kol suminkštės. Pridėkite plonyčiais griežinėliais supjaustytų obuolių ir dar patroškinkite. Į atvėsintą įdarą įmaišykite kiaušinį, džiūvėsėlius, druską ir maltus pipirus. Jeigu nėra obuolių, vietoj jų galima įdėti porą šaukštų pomidorų tyrės arba stambiai sutarkuotų (nuluptų, be sėklinės) raugintų agurkų.
Atpjaukite pailgą šoninės (su šonkauliais) gabalą, jį nuplaukite, nusausinkite, pasūdykite, iš vieno krašto tarp šonkaulių ir mėsos padarykite kišenės pavidalo įpjovą. Tą vietą prikimškite daržovių įdaro, pakraštį užsiūkite, paviršių ištrinkite druska, įdėkite į skardą ir kepkite karštoje orkaitėje. Kai iš visų pusių gražiai apskrus, įpilkite pusę stiklinės karšto vandens ir po to kas 10-15 min. šoninę palaistykite kepimo metu susidariusiomis sultimis.
Iškeptą ir truputį atvėsintą šoninę aštriu peiliu supjaustykite taip, kad kiekviename gabale būtų po šonkaulį (siūlus išimikite), sudėkite į pakaitintą pusdubenį, aplink apdėliokite virtomis bulvėmis, bulvių koše ar troškintomis ropėmis. Iš likusių kepsnio sulčių padarykite padažą: sultis atskieskite vandeniu ir 10 min. pavirkite.
Nugraibykite riebalus, o perkoštas sultis supilkite į pusdubenį aplink mėsą. Patarimas: kiaulienos šoninę galima kepti ir neįdarytą. Tada šonkaulius reikia visai išimti arba juos dengiančias plėves truputį įpjauti, kad jos kepant labai nesusitrauktų.