GAMINIMAS:
Iš trečdalio recepte nurodytų miltų ir pašildyto pieno padaromas įmaišalas mielėms. Sudedamos mielės, išleistos su 1 šaukštu cukraus bei pienu. Dubenėlis su mieline tešla apsijojamas miltais ir, pridengus švaria drobele, paliekamas, kad tešla pakiltų.
Pakilusi tešla gerai išplakama, įsijojami likę miltai, sudedama druska, su cukrumi ištrinti tryniai ir apie pusę valandos intensyviai minkoma. Baigiant minkyti, supilamas ištirpintas nebekarštas sviestas, dar kiek paminkoma, kol tešloje atsiranda oro puslelių ir tešla nebelimpa prie rankų.
Paskiausiai sudedamos nuplautos, nusausintos ir miltuose pavoliotos razinos. Tešlos paviršius sulyginamas, patepamas sviestu ir uždengus palaikoma šiltoje vietoje, kad pakiltų. Pakilusi tešla nebeminkoma, sudedama į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą skardą arba formą, kurioje pyragas dar kartą pakyla (kildinamas apie pusę val.). Prieš dedant į orkaitę, pyragas aptepamas kiaušinio plakiniu.
Kepamas įkaitintoje vidutinio karštumo orkaitėje apie 1 val. Iškepęs pyragas, atvėsinamas skardoje (formoje). Iš šios tešlos tik be razinų kepamos kalėdinės bandelės su įdaru. Joms ruošiami varškės, aguonų, grybų įdarai. Tešla kočiojama 0,5-0,8 cm storio lakštais, kurie supjaustomi norimo dydžio kvadratėliais, rombeliais, trikampiais, skrituliais.
Ant suformuoto tešlos gabalėlio dedama paruošto įdaro, kuris įvairiais būdais įvyniojamas. Prieš kepant bandelės aptepamos kiaušinio plakiniu. Kepama įkaitintoje vidutinio karštumo orkaitėje 10-15 min.
Varškės įdaras. Varškė pertrinama per sietelį arba permalama mėsmale, sudedamas cukrus, kiaušinis, tirpintas sviestas, truputis druskos ir viskas gerai išmaišoma. Paskaninama vanilinu, razinomis, džiovintais vaisiais.
Aguonų įdaras. Nuplautos aguonos pakaitinamos iki virimo ir perkošiamos per sietą arba marlę. Paskleidus orkaitėje apdžiovinamos ir sugrūdamos arba kelikart permalamos. Įdėjus cukraus ir kiaušinį, gerai išmaišomos ir po 1 arbatinį šaukštelį uždedama ant suformuotos tešlos gabaliukų.
Grybų įdaras. Džiovinti grybai 3-4 val. pamirkomi šaltame vandenyje ir išverdami. Tada permalami mėsmale arba smulkiai sukapojami ir pakepinami svieste su smulkiai pjaustytais svogūnais, pagardinant pipirais, druska.