1 žąsis,
žiupsnelis druskos,
kalendros,
mairūnų,
maltų pipirų,
maltų laurų lapelių, muskatų,
1 nedidelė saliero šaknis,
2 morkos,
2 svogūnai,
1 stiklinė tirštos grietinės.
GAMINIMAS:
Patikrinkite žąsies krūtinkaulį. Jei krūtinkaulis minkštas – žąsis aksominė (jauna), jei kietas – šikšninė (sena). Paukštį kruopščiai nuvalykite, nuplaukite. Viršų ir vidų įtrinkite druska su prieskoniais (kalendra, mairūnais, maltais pipirais, maltais laurų lapeliais, muskatais) ir palikite per naktį.
Dideliame puode užvirinkite vandenį, prieš tai įdėję salierų, svogūnų, morkų. Suriškite žąsies kojas, žąsį panardinkite į verdantį vandenį. Ant silpnos ugnies jauną žąsį virkite 15 min., seną- 30 min. Apvirtą žąsį aptepkite tiršta grietine ir pašaukite į orkaitę.
Į skardą įpilkite truputį skysčio, kuriame žąsis virė. Kepkite, kol gražiai apskrus. Obuolių į žasies vidų kimšti nepatartina, nes ilgiau palaikyta žąsis gali parusti. Obuolius, kopūstus ar kitus priedus kepkite atskirai. Prie žąsies kepsnio labai tinka marinuotos slyvos, kriaušės, kepti rojaus obuoliukai, sūdytos rudmėsės su grietine.