Valgymo menas. Kaip valgyti?
kulinariniai receptai

Receptai, patiekalai su nuotraukomis, valgių gaminimas, kulinarija. Gausybė skanių, bet neparuoštų vaišių. Malonu, kad apsilankėte!



Kaip valgomi sūriai?


Kažin ar tikslinga čia aprašinėti daugiau kaip 1000 pasaulyje žinomų sūrio rūšių. Beveik visų rūšių sūriai valgomi peiliu ir šakute.

Nuo sūrio konsistencijos priklauso, ar sunku jį valgyti Taip, šveicariškas sūris arba nesunokęs miunsteris yra toks minkštas, kad jį tiesiog galima semti šaukšteliu. Parmezanas ir gouda gali būti vos ne mineralų kietumo, todėl pjaustant reikia saugotis, kad atskilę jų trupiniai nepataikytų į užstalėje sėdinčius svečius.

Kaip išgėrus vyno taurę neužkandama buteliu, iš kurio jo buvo įpilta, taip ir nevalgomos sūrio plutelės, kurios papraščiausiai yra sūrio pakuotė.

Labiausiai prie sūrio tinka balta duona, geriausiai pabrėžianti jo skonį. Duonos ir sūrio aromatai gali būti skirtingi arba, priešingai, gali papildyti vienas kitą. Šiuo požiūriu pavyzdys gali būti saldi duona su smulkintų svogūnų priedais - prie sūrio, pagaminto iš grietinės, arba kartokai aitri duona su alyvų priedais - prie ožkos pieno sūrio, apkepto pelenuose. Sūrio rūšių ir duonos derinimas - gero skonio ir fantazijos reikalas.

Pagrindinė valgymo taisyklė tokia: plutelė nevalgoma, o nupjaustoma iki sūrio sunokusio sluoksnio. Tai taikoma kietiems ir minkštiems sūriams, sūriams, pagamintiems iš karvės, ožkos, avies pieno, arba sūriams su baravykų priedais ir visoms kitoms sūrių rūšims. Žinoma, yra ir išimčių, pavyzdžiui, kamamberas.

Sūris ir duona dedama į burną paeiliui: sūris - šakute, duona - ranka. Minkštu sūriu galima užtepti atskirus duonos gabalėlius. Kai kurių rūšių sūrio riekeles galima imti ir rankomis. Tai pasakytina apie daugumą kietų sūrių, pavyzdžiui, kai padavėjas supjausto apskritą sūrį („Vienuolio galvą") griežinėliais, formuodamas roželes. Šias roželes galima išskirstyti dalimis peiliu ir šakute, bet geriau patikėti padavėjui ir šį darbą - tuomet mes prie stalo jausimės patogiau.

Sūrio ir duonos derinį daugiausia lemia vakaro pobūdis. Galima drąsiai remtis dviem iš patirties žinomais būdais:

1. Prie sūrių su baravykais geriausiai tinka saldūs vynai, pagaminti iš rinktinių vaisių, taip pat ypatingo rinkimo vaisių: Maroko ir sausi Maroko vynai, soternai ir portveinai.

2. Reikia atkreipti dėmesį, kad paseno taisyklė užsigerti sūrį raudonuoju vynu. Gastronominiu požiūriu daugelis sūrio rūšių geriau dera su baltuoju, o ne su raudonuoju vynu.
Lankytojams
Aplankykite skanus.lt dažniau, nes čia platus receptų pasirinkimas, kokybiškas turinys, įvairių šalių virtuvės ir aktualūs straipsniai.

Visi mėgstame ir džiaugiamės matydami iliustruotus receptus. Kokybiška fotografija neretai sukelia norą gaminti, drąsina ban- dyti ir neabejotinai padeda išsirinkti. Sie- kiant išbandyti visus, tūkstančiais skaičiuo- jamus skanus.lt receptus, būtina Jūsų pagalba. Svetainė būtų nepaprastai dėkinga už kiekvieną patiekalo nuotrauką.
Svetainės draugai
Sveikinimai
 Receptų: 11668