750 g įvairių grybų,
60 g džiovintų baravykų,
4 šaukštai alyvuogių aliejaus,
4-5 česnako skiltelės,
750 ml vištienos sultinio (žiūrėkite receptus),
150 g sviesto,
1 nedidelis šviesus svogūnas,
300 g arborio ryžių,
200 g tarkuoto kietojo sūrio (panašaus į parmezaną),
ryšelis šviežių petražolių,
jūros druskos,
šviežiai maltų juodųjų pipirų.
GAMINIMAS:
Šepetėliu kruopščiai nuvalykite nuo grybų smėlį ir žemę, paskui 15 minučių mirkykite dideliame kiekyje šalto vandens, tuoj pat gerai nuplaukite, nukoškite ir dar kartą nuplaukite. Nusausinkite grybus ant rankšluoščio ar salotų džiovykloje. Stambius grybus supjaustykite smulkesniais (ne daugiau nei 2 cm storio) gabalėliais.
Didelėje sunkioje keptuvėje aukštais kraštais įkaitinkite 3 šaukštus alyvuogių aliejaus, sudėkite grybus. Česnakus susmulkinkite ir visą kiekį padalykite perpus. Kai tik grybai pradės skirti sultis, sudėkite į juos pusę susmulkintų česnakų porcijos. Po 2 minučių pasūdykite ir pabarstykite pipirais.
Palaikykite ant ugnies dar 2-3 minutes. Kitoje keptuvėje įkaitinkite 100 g sviesto ir likusį alyvuogių aliejų. Sudėkite smulkintą svogūną ir pakepkite, kol pasidarys peršviečiamas ir minkštas. Džiovintus grybus užpilkite verdančiu vandeniu ir 30 minučių pamirkykite, paskui supjaustykite stambiais gabalėliais.
Į keptuvę su svogūnais sudėkite džiovintus grybus, likusius česnakus ir pakaitinkite apie minutę. Į gautą mišinį suberkite ryžius ir gerai išmaišykite. Palengva pilkite iš anksto pakaitintą sultinį, samtį po samčio, nuolat pamaišant ir palaukiant, kol kiekviena sultinio porcija įsigers į ryžius.
Įpilkite šiek tiek skysčio, kuriame mirko džiovinti grybai, kad sustiprėtų rizoto grybų aromatas. Laikykite ant ugnies apie 20 minučių, nuolat pamaišykite. Kai tik ryžiai išvirs, įmaišykite paruoštų grybų, likusį sviestą, tarkuoto sūrio ir smulkiai supjaustytų petražolių lapelių. Tuoj pat patiekite.