700 g menkių,
1 kg pomidorų,
400 g svogūnų,
10 g česnako,
6 džiovinti aštrūs raudonieji pipirai,
40 g miltų,
6 aliejuje apkepintos duonos riekės,
50 g tarkuotų džiūvėsių,
30 g smulkintų petražolių,
druskos, pipirų,
200 g aliejaus ir aliejaus kepimui.
GAMINIMAS:
Menkes išmirkykite, kad nebūtų sūrios (jei mirkote menkių filė, pakanka 2-3 valandų). Įdėkite žuvis į puodą su šaltu vandeniu; prieš vandeniui užverdant, žuvis išgirbkite, nuvarvinkite, padėkite ant popieriaus ar audeklo atraižos, kad išdžiūtų. Menkių gabaliukus paskirstykite nedidelėmis porcijomis. Į lėkštę suberkite milus ir juose pavoliokite žuvis. Pašildykite aliejų kepimui, apkepinkite menkes, tačiau neapskrudinkite.
Duokite nuvarvėti ir padėkite atskirai. Nulupkie 350 g svogūnų, supjaustykite plonytėmis riekelėmis. Į negilų puodą įpilkite 150 g aliejaus, pašildykite, apkepinkite svogūnų žiedelius. Sudėkite 650 g nuluptų ir smulkiais gabaliukais supjaustytų pomidorų. Virkite ant nedidelės ugnies. Į kitą puodą supilkite 50 g aliejaus, gerai pakaitinkite, suberkite 50 g smulkintų svogūnų, sudėkite česnako skilteles, likusius nuluptus ir stambiai supjaustytus pomidorus, iš anksto šaltame vandenyje išmirkytus raudonuosius pipirus ir keptas duonos riekeles.
Troškinkite ant silpnos ugnies, kol viskas gerai išvirs. Pertrinkite per sietelį, gautą košę supilkite į puodą su svogūnais ir pomidorais. Į ugniai atsparaus porceliano arba molio indą įpilkite sluoksnį padažo, išdėliokite jame menkių gabalėlius, užpilkite likusį padažą. Apibarstykite tarkuotų džiūvėsių ir smulkintų petražolių mišiniu. 10 minučių pašildykite ant silpnos ugnies, po to 3-4 minutėms įdėkite į labai karštą orkaitę (kad sustingtų paviršius).
Pastaba. Prieš užberiant tarkuotus džiūvėsius, ant viršutinio svogūnų ir pomidorų padažo sluoksnio galima uždėti sluoksnį virtų, riekelėmis supjaustytų ankštinių pipirų.