500 g kepaliukui:
500 g kvietinių miltų;
20 g mielių;
Žiupsnelis druskos;
Žiupsnelis cukraus;
Sviesto formai patepti.
GAMINIMAS:
Dubenėlyje sumaišyti 5 šaukštus miltų, sutrupintas mieles, cukrų ir 375 ml drungno vandens. Įmaišalą uždengti ir 30 min. laikyti šiltoje vietoje, kad pakiltų. Likusius miltus sumaišyti su druska, užsijoti ant įmaišalo ir viską suminkyti į vientisą tešlą. Iš jos suformuoti rutulį ir uždengus laikyti 30 min., kad pakiltų. Paskui dar kartą išminkyti.
Iš tešlos suformuoti pailgą kepaliuką ir dėti į sviestu išteptą keturkampę pailgą formą (1,5 l talpos). Uždengti ir laikyti 1 val., kad pakiltų. Orkaitę įkaitinti iki 200°C temperatūros. Tešlos paviršių įpjauti išilgai, kad tešla galėtų lengvai iškilti. Aptepti vandeniu ir kepti 40-50 min.
Iškepusią duoną dar kartą aptepti vandeniu ir tuojau pat išversti iš formos. Ataušinti ant grotelių, kad duona išliktų trapi.
Patarimas: kas nori dar minkštesnės duonos, tešlą gali pagerinti 50 g sviesto arba vietoj vandens pilti pieną. Tokia duona, ypač šviežia, dar šilta, supjaustyta riekelėmis, tinka valgyti su sviestu. Kitą dieną tokią duoną galima skrudinti.