45 g mielių
6 tryniai;
1 arb. š. vanilės aromato;
Trinta citrinos žievelė;
½ arb. š. druskos;
50 g cukraus;
300 g miltų;
100 g sviesto;
50 g citrinų žievelių cukatų;
50 g apelsinų žievelių cukatų;
75 g razinų;
2 valg. š. lydyto sviesto;
Riebalų formai ištepti.
GAMINIMAS:
Mieles sutrupinti ir užpilti 50 ml drungno vandens, palaikyti 5 min., paskui išmaišyti ir 10-15 min. laikyti šiltoje vietoje. Mieles, trynius, vanilės aromatą, trintą citrinos žievelę, druską ir cukrų dėti į didelį dubenį ir išmaišyti. Nuolat maišant po truputį berti miltus, kol susidarys minkšta lipni tešla, iš kurios bus įmanoma suformuoti rutulį. Minkštą sviestą padalyti į 3 dalis ir įminkyti į tešlą. Sunkią lipnią masę minkyti apie 10 min. (galima įminkyti dar šiek tiek miltų), kol ji taps vientisa. Tešlą dėti į miltais pabarstytą dubenį ir uždengtą laikyti šiltoje vietoje, kol tešla pakils dvigubai (apie 2 val.). Paskui tešlą iškočioti, įminkyti citrinų ir apelsinų žievelių cukatas bei razinas. Vaisia neturi matytis tešlos paviršiuje.
Pailgą (21 cm ilgio, 11 cm pločio ir 6 cm aukščio) formą ištepti riebalais, dėti tešlą ir dar 45 min. laikyti, kad pakiltų. Paviršių aptepti lydytu sviestu ir dėti į iš anksto iki 200°C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepti 40 min. Nuo kepimo pradžios praėjus 10 min., kepimo temperatūrą sumažinti iki 175°C. Kepti, kol duona gražiai parusvės. Kepamą duoną dar du arba tris kartus aptepti lydytu sviestu. Iškepusią duoną keletą minučių palaikyti formoje, paskui atsargiai išimti ir ataušinti.