4 porcijoms:
2 artišokai;
1 citrinos sultys;
2 nedideli nulupti ir sukapoti pomidorai;
90 ml pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus;
1 šiek tiek sutraiškyta česnako skiltelė;
150 g supjaustytų griežinėliais pievagrybių;
2 nedideli smulkiai supjaustyti svogūnai;
4 supjaustytos mažais kubeliais vidutinio dydžio cukinijos;
12 supjaustytų nedideliais gabalėliais šparagų ūglių;
150 g šviežių arba šaldytų žirnelių;
1 nedidelis sukapotas geltonasis ankštinis pipiras;
Druska ir ką tik sumalti juodieji pipirai;
350 g rizoto ryžių;
3 stiklinės (750 ml) verdančio vištienos sultinio;
60 g gabaliukais supjaustyto sviesto;
60 g ką tik sutarkuoto parmezano (Parmigiano Reggiano) sūrio;
1 šaukštas smulkiai supjaustytų petražolių.
GAMINIMAS:
Nuo artišokų nuimkite išorinius lapus. Nupjaukite trečdalį lapų viršaus. Perpjaukite pusiau, išgremžkite šerdį, smulkiai supjaustykite. Sudėkite į indą su vandeniu bei citrinos sultimis.
Ant vidutinės ugnies didelėje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus. Įdėkite česnako skiltelė ir pakepinkite, kol įgaus pilkai auksinį atspalvį (2-3 min.). Pašalinkite česnaką, sudėkite pievagrybius ir pakepkite 5 min. Nusunkite artišokus ir sudėkite į keptuvę. Pakepinkite kol suminkštės (10 min.). Nukelkite nuo ugnies ir pastatykite į šalį.
Kitoje didelėje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus. Sudėkite pusę svogūnų ir pakepinkite, kol pasidarys permatomi (3-4 min.). Sudėkite cukinijas, šparagus, žirnius, ankštinį pipirą ir pomidorus. Pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite kol suminkštės (6-8 min.). Nukelkite nuo ugnies ir pastatykite į šalį.
Ant vidutinės ugnies didelėje keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų. Sudėkite likusius svogūnus ir pakepinkite, kol pasidarys permatomi (3-4 min.). Suberkite ryžius ir pakepinkite 2 min. Dalimis- po ½ stiklinės (125 ml) pilkite sultinį, gerai maišant, kad susigertų, kol suminkštės ryžiai (15-18 min.). Sudėkite visas daržoves ir pievagrybius, sviestą, parmezaną ir sumaišykite. Patiekalą papuoškite petražolėmis ir patiekite karštą.